http://www.nonprofit.hu/szerv/nyilatkozat/64084
A Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet (FJSZ) négy közérdekű keresetet kezdeményezett.
- Pert indítottunk a Raiffeisen Bank ellen, mert a bank lakáshitelhez nyújtott kezelési költséget a teljes folyósított kölcsönösszeg után számítja fel a teljes futamidő alatt, akkor is, ha az ügyfél időközbeni törlesztése révén a tőketartozása jelentősen csökken. Az FJSZ-hez fordult panaszos például a 12 millió forintos kölcsönből 11 milliót előtörlesztett, azonban a fennmaradó 1 millió forintos tartozása után havi 8 ezer forint tőke és kamattörlesztésen túl havi 12 ezer forint kezelési költséget kell fizetnie, vagyis kezelési költsége 50%-kal meghaladja a kölcsöntörlesztés havi összegét. Mindezt 20 éves futamidő alatt várja el a bank, vagyis a fennmaradó 1 millió forint sokszorosát kellene az ügyfélnek kezelési költség miatt visszafizetni.
- Keresettel támadtuk meg a MALÉV jegykezelési gyakorlatát, mivel az oda-vissza megvett repülőjegyeknél a visszaútra szóló repülőjegy csak akkor felhasználható, ha az odaútit is igénybe veszi az utas.
- Az Unicredit Bank üzletszabályzatba foglalt, a kölcsön- és egyéb szerződések felmondására vonatkozó szabályait nem tartottuk teljes mértékben megfelelőnek, ezért azokat szintén keresettel támadtuk meg, hogy a bank ne tudja saját belátása szerint megítélt körülmények, vagy bármely szerződésszegés miatt felmondani a szerződéseket.
- Bíróság elé hívtuk az ingatlandepo.com honlapot üzemeltető társaságot, mivel 30 napos ingyenes hirdetési lehetőséget hirdető oldal apró betűs, és a fogyasztók számára nehezen észlelhető helyén szerepelnek olyan feltételek, miszerint a hirdetésre vonatkozó szerződés 6 hónapig biztosan fennmarad, ezért a hirdetőt fizetési kötelezettség terheli.

Amennyiben a bíróságok megállapítják a támadott rendelkezések érvénytelenségét, akkor egyetlen fogyasztót sem fognak kötni ezen feltételek.