http://www.nonprofit.hu/szerv/nyilatkozat/64084
Lakáshitel-vizsgálatot indított az FJSZ
A Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet (FJSZ) mintegy harminc, lakáscélú kölcsönt nyújtó pénzügyi intézménynél indított vizsgálatot a lakáshitelek feltételeiben bekövetkezett változások kapcsán.

A vizsgálat tárgya annak feltárása, hogy 2008. októbere azaz a gazdasági válság kezdete óta, milyen változásokat hajtottak végre a bankok és egyéb pénzügyi szervezetek a lakáshiteleket illetően, a módosításoknak konkrétan mi volt az indoka, az indokoltság objektívan alátámasztott-e. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy a fogyasztók érdekeinek mérlegelése hogyan történt a döntéshozatal során, magukat felelős vállalatoknak tartó hitelintézetek a fogyasztók szempontjait figyelembe veszik-e, és ha igen, hogyan, tettek-e lépéseket az ügyfelekre háruló többletterhek könnyebb elviselhetősége érdekében. A hátrányos intézkedések hatását felmérendő a nem, vagy nem megfelelően fizető adósok számának alakulásáról, továbbá a bankok lakáshitelekből származó bevételeinek változásáról is kértük, hogy adjanak számot a megkeresett pénzügyi szervezetek.

A vizsgálatot alapvetően az indokolja, hogy a lakáshitelek feltételeinek tavaly év vége óta tartó szigorításai, a törlesztőrészletek növekedése milliókat sújt hátrányosan, sokakat pedig rendkívül hátrányosan, mégsem történtek elégségesnek mondható olyan beavatkozások a piaci folyamatokba, melyek megfelelően korlátozták volna a pénzintézeteket abban, hogy az üzleti kockázatuk terheit az egyik legkiszolgáltatottabb fogyasztói rétegre hárítsák. A lakáshiteles fogyasztók ugyanis saját lakhatásuk nyilván csak akkor veszélyeztetik, ha már képtelenek fizetni, ezért a vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a fogyasztók ezen kiszolgáltatottságát megfelelően kezelték-e a bankok.

A lakáshitellel foglalkozókat törvény által előírt együttműködési kötelezettség terheli, hogy a fogyasztók érdekképviseletét ellátó FJSZ-szel együttműködjenek. A Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet a vizsgálat alapján birtokába került információk birtokában dönt arról, hogy a fogyasztói jogérvényesítés hol és milyen mértékben szükséges.