http://www.nonprofit.hu/szerv/nyilatkozat/64084
13 millió forint bírság az Üstöki Kft.-nek
A Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet bejelentése alapján a Gazdasági Versenyhivatal 2009. január 20-án versenyfelügyeleti eljárást indított az Üstöki Kereskedelmi Szolgáltató és Ügynöki Kft. ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának és a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az Üstöki Kft. reklámjaiban 2006-tól folyamatosan nem megalapozottan tulajdonított gyógyhatást az általa forgalmazott Tahiti Noni Juice és a Forever 365 Aloe Vera termékeknek. Továbbá ezen két termékről, valamint a különféle Prolong termékekről a fogyasztó azonnali döntéshozatalra késztetése céljából valótlanul állította, hogy azok kedvezményes áron csak korlátozott ideig állnak rendelkezésre, és ezáltal megfosztotta a fogyasztót a tájékozott döntéshez szükséges időtől.

Az említett vétségek miatt az FJSZ kezdeményezte Vj-007/2009/62. számú eljárásban az Üstöki Kereskedelmi Szolgáltató és Ügynöki Kft. 13 millió forint bírságot kapott, ezen kívül a GVH kötelezte arra, hogy a Bors című magazinban helyreigazító nyilatkozatot tegyen közzé.